Tarotpraktijk Aiwendil

 
  HomeAgendaHistorieInfoF.A.QOver mijContact

 

Uitleg over de levenscirkel

De levenscirkel geeft ons inzicht in wie jij bent en wat je mag leren per levensjaar. J.A. van Buuren heeft de levenscirkel ooit ontwikkeld en ik was toen al verbaasd hoe veel dingen kloppen en hoe leuk mensen het vinden om er een te krijgen. Hoe de levenscirkel is opgebouwd kun je zien in het onderstaande figuur.

 

De levenscirkelberekening is onderdeel van het Tarot, een deck kaarten dat uit 78 kaarten bestaat die gebruikt worden om mensen te helpen inzicht te krijgen in wat er speelt in hun leven en hoe zij met situaties omgaan. Dit inzicht kan worden gebruikt bij het uitstippelen van een nieuw levenspad en voor het oplossen van problemen of blokkades.

Het Tarot is onder te verdelen in drie stukken de Lage Arcana die de gevoelens in het leven weer geven, de Hofkaarten die de verschillende persoonlijkheden van de mens weer geven en de Hoge Arcana, die het leven in 22 stappen weer geeft. Ze geven het pad van de ziel weer. Het pad begint bij de dwaas (0) en eindigt bij dezelfde de dwaas (22).  Vanaf het net geboren kind dat volledig vertrouwd op zijn eigen instincten tot de grijsaard die heel het leven overziet. Als de grijsaard sterft wordt hij hergeboorten om zijn nieuw gevonden levenslessen in te bouwen in zijn volgende leven. Met deze 22 kaarten krijg je dus inzicht in je karaktergroei of karakterontwikkeling. Voor de berekening van de levenenscirkel maken we gebruik van deze Hoge Arcana. Doordat de Hoge Arcana  een getal hebben me gekregen kunnen we er mee gaan rekenen en zo deze groei zichtbaar maken.

Een levenscirkel bestaat uit twee stukken het onderste, constante gedeelte, vertelt iets over je karakter; het bovenste gedeelte zegt iets over het levensjaar waar je nu in zit. Dit stuk verandert ieder jaar op je verjaardag. Want ieder jaar zijn er weer nieuwe dingen die je mag leren.

Je kunt naar aanleiding van je geboortedatum berekenen wat je levenskaart en eventueel je zielskaart is.

Je levenskaart is de kaart van je zichtbare karakter, dit toon je aan de buiten wereld. Daar onder kan zich een zielskaart verstoppen. Die geeft een extra dimensie aan je levensopvattingen. Je levens- en je zielskaart zijn identiek als de berekening een getal onder de 10 oplevert.

Maar een mens is niet ?n dimensionaal, je krijgt met je geboorte ook een sterrenbeeld mee. De sterrenbeelden hebben in het Tarot een kaart en dus ook een nummer: je sterrenbeeldkaart. Die heeft invloed op hoe je met situaties omgaat in het leven. De invloed die je sterrenbeeld heeft op je zichtbare karakter kun je berekenen. Dit heet de stamkaart. Deze kaart geeft aan hoe jij met dingen om gaat. Net als de levenskaart kan de stamkaart een diepere dimensie hebben deze wordt de wortelkaart genoemd.

Deze kaarten bevinden zich aan de onderkant van de cirkel en vormen de basis van je karakter. De kaarten aan de bovenkant van de cirkel, het variabele deel, veranderen ieder jaar op je verjaardag. Elk jaar begin je aan een nieuw levensjaar. Volgens het Tarot heeft elk levensjaar een les. De les die je moet leren wordt je jaarkaart genoemd. Maar deze kaart staat niet op zich zelf. Je moet de les van het jaar integreren met de onderkant van de cirkel. Je moet het zogezegd aanpassen aan jou aard. Dat betekent dus dat de onderste helft van de cirkel invloed heeft op jouw jaarkaart. De onderste helft helpt je met het leren van jou les. Dit doe je met behulp van de steunkaarten A en B en met de centrumkaart.

De steunkaart A geeft steun aan je jaarkaart vanuit je levenskaart. Dit houdt in dat je karakter je helpt om je les te begrijpen. De steunkaart B steunt je jaarkaart vanuit je sterrenbeeldkaart. Dit houdt in dat je levensinzicht je helpt de les te begrijpen. De twee steunkaarten zorgen ervoor dat je in evenwicht blijft en dat je de les (jaarkaart) ten volste kan benutten.

Nieuwe lessen leren is leuk maar het is van belang dat je de geleerde lessen zo goed mogelijk in je eigensysteem opneemt daarvoor heb je de centrumkaart.

Hij staat in het midden en zorgt ervoor dat je de les kunt integreren in jou stamkaart, in jou wezen. Hier draait het om als je deze goed onder de knie krijgt kun je de dit jaar groeien en nieuwe dingen ervaren.

 

Tabel van de verschillende kaarten

Levenskaart

Je zichtbaar karakter

vast

Zielskaart

Extra dimensie van de zielskaart

vast

Sterrenbeeldkaart

De manier hoe jij reageert op situaties

vast

Stamkaart

De manier hoe jij omgaat met de dingen

vast

Wortelkaart

Extra dimensie van de zielskaart

vast

Jaarkaart

De levensles van het actuele jaar

variabel

Centrumkaart

De integratiekaart

variabel

Steunkaart A

Ondersteuning van de jaarkaart vanuit de levenskaart

variabel

Steunkaart B

Ondersteuning van de jaarkaart vanuit de sterrenbeeldkaart

variabel